Hoppa till sidans innehåll

Rätt med häst


Rätt med häst  


Stallet är hästens hem

Hästen måste ha lugn och ro i sitt hem. Var inte högljud i stallet. Lämna hästen i fred när den äter. Det är viktigt att våra hästar trivs. Avsätt tid före och efter din ridning så du hinner ta hand om din häst på ett bra sätt. Läs igenom innan skötsel och ridning vad som står om din häst på namnskylten på boxdörren.

 

Att gå in till en häst

Hästen måste veta att du kommer. Småprata med den när du öppnar boxdörren. De flesta hästar sticker då fram huvudet och hälsar. Sätt på grimman och bind upp hästen.
Stå upp – sitter du på knä hinner du inte undan så lätt om något skulle hända. Här på Ystad vill vi att alla under 12 år
skall ha ridhjälm på sig vid skötsel av hästarna.


Hästen måste vara ren

Innan ridturen måste du se till att din häst är ren. Annars kan hästen få skavsår.
Borstar finns i sadelkammaren. Var noga med att borsta åt det håll som pälsen växer, från huvudet mot svansen. På benen borstar du neråt.Den borsten du bör använda är rotborsten som även går bra till manen och svansen. Kratsa hovarna. Rykta får du gärna göra i mån av tid. Borsta även av hästen efter ridlektionen.

 

 

Sadla och tränsa

Börja med att sadla hästen. Stryk med handen över manken och ryggen. Lägg på sadeln över manken och dra den bakåt tills den stannar till. Dra upp vojlocken i fram-och bakvalv. Kolla att den ligger rätt på andra sidan. Släpp ner sadelgjorden. Gå tillbaka och dra sadelgjorden, inte för hårt. Se till att stigbyglarna hänger uppe så hästen inte kan fastna.

Lägg tyglarna över hästens hals. Lägg bettet i din utsträckta handflata och för in det i hästens mun. Trä in öronen. Lägg rätt pannlugg och manen. Spänn nosgrimman, den är lagom spänd när du får plats med två fingrar mellan nosrygg och nos-grimma. Spänn käkremmen se till att den sitter löst över strupen. Glöm inte att tvätta av bettet noga efter ridning och värm gärna det före tränsning vintertid.

 

Led hästen rätt

Lägg hästens grimma i krubban när du är klar för att gå så den inte fastnar i den. Tänk på att vid behov sätta fast hästen i grimman igen- aldrig i bettet. Gå före hästen ut ur boxen och genom smala dörrar. Gå vid hästens vänstra bog. Låt tyglarna ligga kvar över hästens hals. Håll båda tyglarna i höger hand, lite nedanför bettet. När hästen skall stanna dra rakt bakåt i tyglarna, använd aldrig din egen kropp att försöka bromsa hästen med.

 

Rätt på ridbanan

När du leder din häst – håll avstånd till hästen framför. Ställ upp med en hästlängd mellan hästarna så dom inte kivas. Gå framför hästen när du gör ordning stigläder, håll i tygeln hela tiden. Sätt dig mjukt i sadeln och ta stigbyglarna.
Börja med att rida rakt fram till spåret så du inte krockar med de andra. Om du ramlar av släpp tygeln, annars kan du göra dig illa.

 

Rätt utrustad

Som ryttare är det viktigt att vara rätt utrustad. En godkänd ridhjälm och sko/stövel som inte är för grov med klack måste användas vid ridning.
Ridhjälm och säkerhetsväst kan man låna, de finns i sadelkammaren. Övrig utrustning som är bra men inte nödvändig; ridbyxor är följsamma, så man inte så lätt får skavsår. Ridvantar eller handskar gör att tyglarna inte glider och man slipper skavsår. Ridspö utan handtag, så inte handen kan fastna. Allt detta är bra och funktionella saker att önska sig i julklapp och på födelsedagar.

 

Stalltid

Tänk på att ju mer tid du tillbringar i stallet ju säkrare blir du med hästen. Träna gärna sadling, tränsning och uppsittning på Travolta, vår trähäst. Det gör inget om det blir lite fel, han är alltid snäll.

Välkommen till oss på Ystad Ridklubb!

Uppdaterad: 05 MAJ 2010 22:55 Skribent: Anne-Mie Göransson Reinertz

 

 

Postadress:
Ystad RK - Ridsport
Bredastensvägen 30-36
27172 Köpingebro

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Sparbanken syd

Flügger

stallshopen

 

YA

XL

ICA K

ICA Supermarket