Hoppa till sidans innehåll

Hästvett och säkerhet


Hästvett & stallvanor

Säkerhet handlar mycket om att förstå hur hästar beter sig i olika situationer och hur vi agerar. Hästar är vanedjur och mår bra av att veta vad som väntar. Det finns regler och rutiner i alla stall som är till för att både vi och våra fyrbenta vänner ska trivas.

 

 


Alla är välkomna

Ridklubben är öppen sju dagar i veckan för alla – oavsett om du är ung, gammal, kille, tjej eller har någon form av funktionshinder. Alla kan rida och att bara vara i stallet är värdefullt. Erbjud din hjälp om det behövs, hälsa på andra och var mot andra som du själv vill bli bemött.
För dig under 26 år finns YRUS, Ystad ridklubbs ungdoms-sektion. De anordnar roliga träffar, tävlingar, möten. Kanske kan du vara med nästa gång?
Föräldrars och vuxnas hjälp och insatser är viktiga för den ideella klubben. Vi blir jätteblada om fler utav våra medlemmar engagerar sig i vår fina klubb – all hjälp behövs!

Viktiga vanor

Att få foder på fasta tider är viktigt för hästen. Hjälpa gärna till att fodra men tänk på att alla ska ha mat samtidigt annars kan hästgrannen bli sur. Vill du ge godis som belöning till hästen ska detta helst ges i krubban, annars är det risk att hästen blir nafsig. Daglig utevistelse med hästkompisarna i hagen och regelbunden träning får hästen att må bra. Det är viktigt att hästen även får stå ifred och vila i stallet, promenad och uppbindning utomhus är därför inte tillåtet.

 

 

Hur är humöret?

Hästar talar med hela kroppen. Med tiden lär du dig tyda små variationer i hästens kroppsspråk. Du kan tydligt se på öronen om den är glad, nyfiken, arg eller avslappnad. Var vänlig, bestämd och lugn vid all hästhantering.

Be stallvärdinnan eller någon annan i stallet om hjälp vid behov. Tänk på att ditt egna humör smittar av sig på hästen – ha tid att sköta om din häst och ha skrattet och glädjen med dig i stallet.

 

 

Hästens skötsel

Kunskap om hur du tar hand om en häst på bästa sätt är minst lika viktigt som att lära sig rida. Detta får du lära dig på kunskapstillfällen under terminen. Kanske vill du bli skötare till din favorithäst? Titta i stallet vad som gäller. 

Hästen tycker om att bli ompysslad. Samtidigt som du borstar ser du om hästen har skadat sig eller tappat en sko – säg i så fall till personalen. Svampa gärna av hästen sommartid om den blir svettig efter ridning. Att klippa hästens man eller svans är däremot inte tillåtet.
Rengöring av utrustningen hör också till hästens skötsel. Gör detta med en fuktig svamp och sadeltvål men ta inte isär tränsen – det kan lätt bli fel i hopsatt.

 

 

Säker hantering

Ett rent och snyggt stall där var sak är på sin plats är en säker och trevlig plats att vara på. Hjälps åt att plocka undan!
Bind upp hästen vid skötsel, antingen i boxen eller på uppställningsplatsen i mitten av stallet. Du har då bättre kontroll och hästen kan inte rymma och skada sig och andra.

När du leder hästen ska den vara utrustad med minst grimma och grimskaft. Snurra aldrig grimskaftet runt handen!

Vintertid har hästarna täcke, lägga på det igen efter ridningen.

När du tar av täcket gör du det i omvänd ordning, börja bakifrån.

Smycken och sandaler hör inte hemma i stallet då du lätt kan göra dig illa. Dessutom är det svårt att vara tillräckligt uppmärksam på omgivningen om du pratar i telefon, lyssnar på musik eller skickar SMS.

Undvik att ta av och på kläder uppe på hästen. Den kan bli rädd och rusa iväg. Vid behov ska någon kunnig hålla i hästen.

 

God hästhantering är lika med att tänka efter före!

Uppdaterad: 05 MAJ 2010 22:55 Skribent: Anne-Mie Göransson Reinertz

 

 

Postadress:
Ystad RK - Ridsport
Bredastensvägen 30-36
27172 Köpingebro

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Sparbanken syd

Flügger

stallshopen

 

YA

XL

ICA K

ICA Supermarket