Hoppa till sidans innehåll

Dags att tävla


Dags att tävla?

 

 

 


När får man börja tävla?

När man ridit ett tag och börjar känna sig säker på hästryggen brukar man även vilja testa på att tävla. Här på Ystad ridklubb finns det ingen speciell åldersgräns, utan fråga din ridlärare om du är intresserad av någon tävling. Det är viktigt att vara väl förbered för att det ska bli så kul och bra som möjligt. Passa därför på att vara med på någon extra aktivitet innan.  Varje termin ordnar vi tävlingar för barn, ungdomar och vuxna på olika nivåer.


Vad finns det för tävlingar?

Vanligast är tävlingar i hoppning och dressyr med bedömning clear round, som innebär att alla felfria får rosett. Är det första gången du ska tävla passar ”minitävlingarna” bättre. Då får du mera hjälp med att tex. gå bana och att rida fram.
Ridborgarmärket som man kan ta varje år är en typ av tävling där man ska kunna rida sin häst i alla tre gångarter. Även ryttarmärkena har både teoretiska och praktiska tävlings-moment. En gång per år kan man bli klubbmästare i någon av disciplinerna. Dessa KM tävlingar är till för dig som har mycket tävlingsvana och har oftast svårare klasser än de vanliga tävlingarna.

 

 

Hur anmäler man sig?

Titta i stallet eller på våran hemsida www.ystadridklubb.com  om det finns någon tävling som passar dig. Anmäl dig sedan genom att ringa kontoret; 0411-550325 maila This is a mailto link eller via webbshopen.

Glöm inte att välja vilken häst du vill rida, klass/höjd. Tänk på att börja lätt, på en häst du ridit tidigare om det är första gången du är med.


Vad skall man ha på sig?

Speciella regler finns för ryttarens tävlingsklädsel och hästens utrustning om man tävlar utanför ridskolan. På våra tävlingar ska du få en första inblick i den vanliga tävlingsverksamheten och därför rekommenderar vi dig att ha vårdad klädsel; klubbjacka eller klubbtröja, ridbyxor, ridskor med shortchaps eller stövlar och ridhjälm. Säkerhetsväst måste man ha om man är under 18 år!
Om du vill vara extra fin kan du ha tävlingskavaj och vita ridbyxor.

 

Tävlingsdagen, hur gör jag?

Dagen börjar med att du anmäler dig i sekretariatet. Titta på startlistan så du vet när du ska ta ut din häst, 10 st ekipage innan dig vid hoppning och 5 st vid dressyr. Då skall hästen vara ryktat, sadlad och helt klar.
Vi brukar hjälpas åt att bygga hoppbanan och gå den tillsammans. Är det dressyr måste du lära dig programmet utantill innan tävlingen. Vill du ha hjälp så låter vi någon läsa programmet till dig när du rider.
Börja rida fram i skritt, trav och galopp så att hästen blir varm i kroppen. Vid dressyr kan du sedan sitta ner och träna några vägar eller rörelser.
Om du ska hoppa börjar du på det låga hindret och sedan ca 2 språng på varje hinder.
Lyssna efter att speakern säger att du ska hålla dig beredd.
Gå in på banan när ditt namn ropas upp.
När du ridit klart och ingen mer ryttare ska rida hästen efter dig är det dags att skritta av. Gör detta på framridingsbanan ca 10 min, ta sedan in hästen i stallet.

 

Lite regler

Vänta på att du får start signal innan du startar, annars bli du utesluten. På dressyr banan får du inte ha med dig ditt spö.
Vägran och rivning i hoppning ger 4 fel. Rider du fel väg i dressyr programmet får du poängavdrag. Ramlar du av på banan är du tyvärr utesluten.

 

Ta hand om hästen

Kom i god tid till tävlingen så du hinner pyssla om och borsta din häst innan du ska rida. Kanske får den flätor för att bli extra fin. Pris eller inte? Hur det än gick på tävlingen behöver din häst tas om hand och borstas av innan du går hem.

Grönt kort

Vill man veta mer om tävling och regler eller man ska tävla utanför ridskolan behöver man ha ”Grönt kort”. Håll utkik efter nästa kurstillfälle. Funktionärer på klubbens tävlingar behövs alltid - hjälp till du också nästa gång.

 


Lycka till!!

Uppdaterad: 24 OKT 2011 11:50 Skribent: Anne-Mie Göransson Reinertz

 

 

Postadress:
Ystad RK - Ridsport
Bredastensvägen 30-36
27172 Köpingebro

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

Sparbanken syd

Flügger

stallshopen

 

YA

XL

ICA K

ICA Supermarket